Zapraszamy uczniów wrocławskich szkół podstawowych do zabawy w kuchni z wykorzystaniem lokalnych, sezonowych produktów!
Nazwa konkursu: WroCHEF
Termin zbierania prac: do 26 września 2022
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy wymyślić danie bez użycia mięsa (wegetariańskie), którego podstawą będą warzywa, rośliny strączkowe, owoce lub inne sezonowe i lokalne produkty, a następnie przedstawić nam przepis w dowolnej formie graficznej lub krótkim video z przygotowania dania.
Co będziemy oceniać? Oczywiście wykorzystane produkty (ich pochodzenie, sezonowość oraz maksymalne wykorzystanie tj. ograniczenie resztek) ale również uwzględnienie zasad zdrowego odżywiania i kreatywność.
W konkursie przewidziano atrakcyjne nagrody!
Wszystkich 6 laureatów zaproszonych zostanie do wspólnego gotowania (podczas warsztatów kulinarnych) z udziałem wrocławskich uczestniczek programu Masterchef i Masterchef Junior – Natalią Gmyrek i Julką Cymbaluk.
Laureaci 3 głównych nagród zostaną ponadto zaproszeni do jednej z wrocławskich restauracji – każde dziecko do innego lokalu – gdzie wraz z profesjonalnym szefem kuchni, stworzą nowe danie, inspirowane tym konkursowym, które następnie zostanie wprowadzone do menu restauracji na jeden weekend. Dzięki temu w trzech różnych restauracjach we Wrocławiu – AULA, Dinette i Umami – pojawią się trzy nowe, wegetariańskie dania, których pomysłodawcami będą właśnie laureaci konkursu.
Artykuł, regulamin i szczegóły: https://www.wroclaw.pl/zielony-wroclaw/rusza-konkurs-kulinarny-wrochef
Link do formularza konkursowego: https://docs.google.com/forms/d/1UHdcSUw6r0SQ4fpYU7K1J2v8S40Hcf09beXaXe2WYKs/viewform?ts=62eaa8be&fbclid=IwAR1sIfE7-etiJbz-iJKJY7wmIkpl5YwoFHtGddw2u6-FeKnf0Ampf-efvus&edit_requested=true
Partnerami konkursu są: Wrocławska Rada Gastronomii i Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia (Wydział Klimatu i Energii we współpracy z Biurem Rozwoju Gospodarczego) w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont”.